keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Miten strategia saadaan osaksi työn arkea?

Olin eilen kouluttamassa Johtamisen erikoisammattitutkintoa suorittavia esimiehiä eräässä isossa viestintäalan yrityksessä. Kartoittaessani osallistujien odotuksia koulutuspäivälle noin 75 % vastaajista odotti vinkkejä siihen, miten viestiä strategiaa työntekijöille.

Ollaksemme rehellisiä, osa todennäköisesti peesasi muita, koska he eivät olleet miettineet etukäteen, mitä päivältä toivoivat saavansa. Kuitenkin, olemme ison ja tärkeän kysymyksen äärellä, johon monella esimiehellä ei ole riittävästi työkaluja.


Miksi strategiasta viestiminen on tärkeää?

Olen viime syksystä asti ollut mukana työryhmässä suunnittelemassa uutta strategiamallia ja strategiakoulutusta Suomen Nuorkauppakamareille. Strategiakoulutuksen tavoitteena siellä on opettaa jäsenet tekemään strategiaa paikallisyhdistyksille ja antaa samalla valmiuksia osallistua strategiatyöhön työelämässä.Vanha koulutus, joka Nuorkauppakamareilla oli käytössä, huomioi vain vähän sitä, mitä strategiatyön jälkeen tapahtuu. Ja kuitenkin strategia epäonnistuu useimmiten juuri siksi, ettei sitä osata viestiä oikein henkilöstölle ja se jää "mappiin pölyttymään". Siksi tuota koulutusta kehittäessämme halusimme erityisesti huomioida myös strategiasta viestimisen.

Organisaation päämäärän tulee olla
ymmärrettävä kaikille.
Organisaation tahtotila eli visio antaa päämäärän yhteiselle tekemiselle ja strategia on se työkalupakki tai keinovalikoima, jolla tuohon päämäärään pyritään. Parhaimmillaan visio on niin selkeä ja konkreettinen, että se voi toimia ohjenuorana kaikille työntekijöille. Joskus on kuitenkin paikallaan miettiä, mitä se tarkoittaa juuri meidän tiimin työn kannalta. Missä meidän tulee onnistua päivittäin, jotta osaltamme edesautamme kulkua kohti päämäärää?

Strategia antaa suuntaviivat arjen tekemiselle, mutta strategiset tavoitteetkin tulee pureskella yksikkö- tai tiimikohtaisesti ja pohtia vaikka työntekijöiden kanssa yhdessä, mitä tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan meiltä ja miten sen näkyy arjen tekemisessä.


Näin tuot strategian osaksi arkea

Strategia tulee osaksi arkea, kun se huomioidaan toiminnan sunnittelussa ja mietitään mitä se tarkoittaa kunkin toiminnon tehtävissä. Seuraavat kysymykset helpottavat pohdintaasi.


1. Mitä organisaatiosi visio ja tavoitteet tarkoittavat sinun tai tiimisi työssä?

Avaa visio ja tavoitteet omalle kielellesi ja mieti mitä se käytännössä tarkoittaa. Millä sanoilla kerrot ne työntekijöillesi? Mikä toiminnassanne on ydintä, jolla päämäärään päästään? Keskittykää työnne kannalta olennaiseen ja tarvittaessa kehittäkää sitä tekemistä. Tiivistä strategian olennaisimmat viestit sinun ja tiimisi näkökulmasta, niin sinun on helppo toistaa niitä usein. 


2. Mitä toimintaa ja tekoja strategia vaatii sinulta esimiehenä?

Sanasi ja tekosi eivät saa olla ristiriidassa. Mieti ja konkretisoi, millaista esimerkkiä sinun tulee näyttää esimiehenä muille. 


3. Mitä toimintaa ja tekoja strategia vaatii johdettaviltasi?

Tiivistä ja määrittele, millaista toimintaa toivot viestisi ja esimerkkisi saavan aikaan. Mieti myös, mitkä asiat heidän on tärkeää muistaa strategiasta.


4. Miten näet tiimisi tämänhetkisen osaamisen tukevan tavoitetta?

Mieti minkälaista osaamista visiossa määritelty päämäärä edellyttää sinulta ja tiimiltäsi. Mikä osaaminen pitäisi olla huipussaan, jotta tavoitteisiin päästään. Huomioi myös, että tiimin jäsenillä on erilaista osaamista ja että se on ok. Kaikkien ei tarvitse osata samoja asioita. Tiimin jäsenten osaaminen voi muodostaa yhdessä jotain ainutlaatuista osaamista.

Jos et tiedä minkälaista osaamista tiimistäsi löytyy, selvitä se. Määrittele myös, mitä osaamista kenties puuttuu, jota voidaan lähteä hankkimaan kehittämisen, kouluttamisen ja/tai osaamisen jakamisen kautta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti